torsdag den 15. december 2011

Kondenseret mælk - touch of milky heaven!

I skal prøve kondenseret mælk!


Det er en mælk som er sødet, og kan købes i Kvickly, nogle superbrugser og ellers i stort set alle udenlandske butikker. De bruger det meget i deres dessert madlavninger, og efter det er blevet mere kendt her i blogland, er prisen også steget det sidste år.





Dåsen ser sådan her ud!
Du kan lave det selv ved at søde Sødmælk og så koge det ind, men det synes jeg ikke er besværet værd.


Du kan lave de karameller som jeg har afprøvet, de er noget for sig selv og kan ses i opskrifter under Julegodter.


Karamel sauce:
Men du kan også tage dåsen - tag papiret af og koge det i kogende vand i 4 timer. Der skal hele tiden være vand i gryden som dækker dåsen, og efter de 4 timer sætter du den på køl. Dette kan gøres i lang tid inden du skal bruge det. Men når du så åbner dåsen har du en lækker flydende karamel som efter sigende skulle være lige som den i dumle karameller. Denne karamel kan du bruge i cupcakes som en flydende midte, hælde over en chokolade tærte, blande i topping til dine cupcakes, bruge som karamel smørelse på boller - hvilket den vist bruges primært til i Italien. Ja og mange mange andre ting - det som lige først falder mig ind, er selvfølgelig tilbehør til en god vanilleis, eller bland noget i din hjemmelavet is mens den kører sin sidste runde sammen med nogle karamel eller chokolade stykker.
Den kunne også være den flydende midte i en blødende chokolade kage..!


Den kunne også bruge som smørelse i dine pandekager sammen med lidt vanille is. Smør en pandekage med karamel cremen, put is på og rul sammen, kan også gå uden is.


Is med kondenseret mælk:


Der er flere bloggere som har afprøvet is af Kondenseret mælk blandet andet Klidmoster Se her  og hun har mange varianter. Den skulle være god selvom man ikke har en is maskine så det er bare om at prøve sig frem. Jeg skal i hvertfald have afprøvet Lakridsisen som linket viser dig. Udover det vil jeg lave vanille is og så tilføje følgende:


Karamel og chokoladestykker


Hjemmelavet jordbær sauce ( måske hindbær eller kirsebær også) som hældes i is maskinen til sidst, så der kommer fine streger i isen. Pynt med friske eller frosne bær. Du kan også hakke lidt hvid chokolade i hvis den er for syrlig.


Chokolade is med brownie og chokolade stykker - smager helt fantastisk!!
Opskrift:
                                            Brownie uden nødder:

- 125 god mørk chokolade (Jeg bruger en blanding af 70 % og 56 %)
- 100 g smør i tern
- 3 store æg
- 75 g sukker
- 125 g brun farin
- 100 g mel
- 2 spsk kakopulver
- 150 g hakket blandet chokolade (50 g 70%, 50 g 56% og 50 g hvid chokolade)

- Varm ovnen til 180 grader.


- Bræk den mørke chokolade i stykker og kom dem i en ovnfast skål sammen med smørret. Sæt skålen over vandbad og smelt forsigtigt blandingen under hyppig omrøring. Fjern skålen og køl af.

- Pisk æggene, tilsæt sukker og farin, og pisk til det er tykt og mousse-agtigt.

- Pisk den smeltede chokolademasse i.
- Sigt mel og kakao over blandingen og rør sammen.

- Hæld halvdelen af dejen i en bageform på ca. 20 x 25 cm.
- Det hakkede blandede chokolade drysses over dejen.
- Spred resten af dejen over, så alle chokoladerne er dækket.
- Bag ca. 25 min., indtil der ikke hænger noget dej ved strikkepinden

Gem eventuelle rester og brug dem som brownie med Vanille is til. det er virkelig en lækker brownie. Jeg plejer at tage det ildfaste fad som det er bagt i og putte den oven på så den bliver trykket flad - det gør den mere kompakt som jeg synes er nødvendig i isen.
Chokolade is:



Ingredienser
50 g. hvid chokolade, grofthakket
50 g. mørk chokolade (40-50 %), grofthakket
115 g. mørk chokolade ca. 70 %
4 dl kondenseret mælk
1,5 dl. piskefløde - jeg bruger cremefine
1 tsk. vaniliesukker
1 knivspids salt


Fremgangsmåde
1. Bland det grofthakkede chokolade, nødder og paradisnødder i en skål og stil i køleskabet.


2. Smelt det mørke chokolade i et vandbad. Pisk fløden i lidt af gangen. Varm op og rør konstant indtil massen er glat. Fjern fra varmen og lad det køle.


3. Varm den kondenseret mælk op -  tilføj vaniliesukker og salt og pisk det sammen - varmen er for at sukker/salt opløses hurtigere.


4. Hæld chokolade/flødeblandingen i mælkeblandingen og bland det sammen.


5. Hæld massen i en passende beholder og sæt den i fryseren. Rør i den jævnligt.


6. Når ismassen er næsten stivnet røres fyldet i, så det ikke falder til bunds.

Eller bland det i din ismaskine :) Har godt af lige at komme på frys bagefter så bliver den mere hård hvilket er meget godt nu hvor der er brownie og alt det i! 


Men ellers så er det din egen fantasti som sætter grænser, den opskrift som jeg vil bruge som basis er:

En dåse kondenseret mælk - næsten 4 dl.
En Cremefine 7 % som tåler opvarmning
Vanilliesukker - eller en vanillestang hvor kernerne er skrabet ud og den varmes med vanillestangen i et stykke tid efter.

Denne basis kan også bruges som en Vanillecreme.

Når jeg får afprøvet dem med kondenseret mælk, vil jeg komme ind med billeder og nærmere opskrift.

Jeg har også afprøvet en Bounty opskrift se HER

Ingen kommentarer:

Send en kommentar